Rosényhet i miljövänlig PET-flaska!

Santa Julia rosé - pressmedelande (1)

Santa Julia Rosé har en fräsch orangerosa färg och är ett ungdomligt och friskt vin baserat på lika delar malbec och syrah. Smaken är bärig med inslag av smultron, jordgubbar, persika, vattenmelon, färska örter och blodgrapefrukt. Doften domineras av smultron och röda vinbär.

 

Varför häller man ett rosévin i en grön flaska? Det ser ju konstigt ut!

Vin på PET-flaska har blivit mer och mer populärt under senare år. Men varför finns det så få roséviner på PET-flaska? Förklaringen ligger i färgen på plasten. Rosévin får inte buteljeras i genomskinliga PET-flaskor om de ska kunna återvinnas i Sverige, utan hälls i en grön PET-flaska vilket gör att rosévinet ser mörkt ut – och inte särskilt rosa.

Sara Bergendorff, Material- och produktkvalitetschef på Returpack, förklarar varför.

”Vin är ett känsligt livsmedel och klarar inte att förpackas i en genomskinlig PET-flaska, utan behöver ett extra skydd mot syreinsläpp och UV-strålning. Den gröna färgen på PET-flaskan som rosévinet har buteljerats i skyddar vinet mot solljus. Men än viktigare är den så kallade syrebarriären. För att förbättra PET-flaskans prestanda och möjlighet att skydda och förlänga hållbarheten på vinet används ett barriärskikt av polyamid. Tyvärr påverkar barriärskiktet möjligheten att återvinna flaskan då polyamid blir gul-brunt under återvinningsprocessen. För att säkerställa att Returpack kan återvinna alla klara, transparanta flaskor tillbaka till nya dryckesflaskor tillåts inte användning av syrebarriärer i klara flaskor. Behövs en barriär i flaskan måste flaskan vara färgad så att den går att sortera ut från de klara, ofärgade flaskorna innan materialåtervinning. De gröna PET-flaskorna materialåtervinns istället till andra typer av plastprodukter och transportförpackningar.”

 

Den udda färgen till trots finns många fördelar med att Santa Julia Rosé är buteljerad på PET-flaska, särskilt miljömässigt, eftersom det kräver mindre energi vid tillverkning och transporter. I genomsnitt har en PET-flaska 60% lägre klimatavtryck än en vanlig glasflaska, och 45% lägre klimatavtryck än en lättviktsglasflaska*. Dessutom är en PET-flaska mindre tung att bära och går inte sönder om du tappar den. Och givetvis kan du även panta den!

 

Santa Julia – av familjeägd vingård

Vingården Santa Julia ligger i Mendoza i Argentina och grundades på 60-talet av Alberto Zuccardi. Den då 16 hektar stora vingården har vuxit till att bli en av Argentinas allra största vinproducenter, som bland annat utmärker sig med ett starkt ekologiskt och etiskt etos. Idag drivs vingården i tredje generationen – bland annat av Albertos barnbarn Julia Zuccardi, som vingården uppkallats efter. Julia driver idag restaurangerna på vingården, där de serverar klassisk argentinsk mat, till stor del lagad med lokala råvaror – inte minst deras empanadas, som vunnit pris som Argentinas bästa! María del Carmen Vicarío, kallad ”La Chacha” har sedan 15 år bakat sina prisbelönta empanadas på Santa Julias restauranger.

Santa Julia Rosé passar utmärkt till lätta rätter baserade på fisk och skaldjur, eller fräscha sallader och antipasti – småplock av oliver, ost, lufttorkad skinka, bröd och olivolja är en härlig matchning! Eller varför inte testa att göra La Chachas egna empanadas med ost eller lök?

Gå till Systembolaget! 

 

Santa Julia Rosé 2022 lanseras i Systembolagets fasts sortiment den 1:a mars, i två olika storlekar:

 

Santa Julia Rosé – 750 ml 

Santa Julia Rosé -375 ml

Santa Julia importeras i Sverige av We & Wine.

*Källa: Systembolaget, Förpackningars klimatavtryck, https://www.systembolaget.se/produkt/vin/santa-julia-213401/ – Hållbarhet