Sangiovese från Romagna och en titt på Poderi dal Nespoli

Nyligen skrev den tyska tidningen Fine das Weinmagazin en artikel som hette “Die Welt soll wissen, wie gut die Weine der Romagna sind” (ungefär världen bör få veta vilka bra viner som kommer från Romagna). Vi har fritt översatt och sammanfattat artikeln en smula men vill givetvis dela med oss till er, för Romagna är härligt. Artikeln gör en fördjupning i Poderi dal Nespoli och några av deras viner finns tillgängliga på Systembolaget, däribland Prugneto Sangiovese di Romagna (79 kr). En länk till den tyska tidningens webplats och en engelsk översättning av orginalarikeln i sin helhet finns längst ner.


Celita Ravaioli är en yvig kvinna som kommer från Nespoli där hon har vinansvaret hos producenten Poderi dal Nespoli. Där känner hon till varenda dike, varenda träd och varenda vinranka. Hon bor bokstavligen talat mitt i vingården Prugneto. Nespoli är en liten by ungefär en timmes bilfärd från Bologna, mitt emellan den adriatiska kusten och de svala Toscansk-Romagnolska bergen. Romagna har ungefär 2100 ha vingårdar som präglas av kalkstensjordar, lera och sand. Däri finner man DOCG-området Albana di Romagna som 1987 blev Italiens första vita DOCG-vin. Emellertid så är det sangiovese som, nu och de senaste århundradena, är den viktigaste druvan. På matborden i Romagna hittar man knappast något annat. Faktum är att på den lokala dialekten förutsätts i verbet dricka att det är sangiovese som avses.

Nespoli winery

Poderi dal Nespoli vill sprida Romagnas viner i världen. Med hjälp av ett ungt team, en alldeles utomordentligt modern vinanläggning, ett starkt band till traditionen i regionen och ett internationellt säljnätverk, är man ett av de första vinerierna i Romagna att satsa modernt och internationellt i den omfattningen.

Celitas gammelfarfar, Attilio Ravaioli, drev den lokala trattorian i Nespoli och, precis som seden då förespråkade, gjorde även vinet som serverades där. Vinet blev så uppskattat och att han köpte en vingård för att klara av efterfrågan. Vingården hette Prugneto, trattorian stängdes och istället blev Prugneto inom kort basen för komersiell vinproduktion.

Celita har aldrig studerat ett högskolepoäng utan har lärt sig allt av sin far, som i sin tur lärde sig av sin far. Fokus från de tidigare generationerna var alltid att sköta vineriet efter att druvorna anlänt från skörden, men det var vinrankorna som fick henne riktigt fascinerad. ”Jag skulle aldrig kunna jobba inomhus”, säger hon. Ungefär 2010 stod hon och hennes kusin Fabio vid ett vägskäl. Trots att deras viner var uppskattade skulle en fortsatt business kräva en stor investering för att rusta upp produktionsanläggningen. Marco Martini från familjen Martini, kommer från Forlí inte långt från Nespoli och han hade när han var yngre arbetat hos Poderi dal Nespoli. Martinifamiljen med kraft från företaget MGM, i vilken förkortning Martini representerar det första M:et, investerade ca 10 miljoner euro i vineriet som idag är topprenoverat men också anpassat för dagens och framtiden krav. I vingårdarna har ett vattenuppsamlingssystem installerats som återanvänder vattnet i vineriet och luftkonditioneringen drivs närmast uteslutande av solenergi.

I den toppmoderna anläggningen är det 30-åriga chilenska Maria Soledad Land som har huvudansvaret, tillsammans med hennes 32 åriga kollega från Piemont, Piergiuseppe Grimaldi. Trots sina unga åldrar och det moderna vineriet använder de primärt vinifieringsmetoder som är flera generationer gamla.

Celita Ravaioli fick lära sig av sin farfar att varje druvsort och varje vinranka berättar en historia. Vi måste bara lära oss att läsa den och förstå den. Därför är kontakten med vinrankorna fundamental. ”Jag måste få röra, känna, smaka och beundra vinrankorna”, säger hon, även om hon har hjälp av toppmodern utrustning som hjälper till att avläsa temperaturer och luftfuktighet vid olika lägen i vingårdarna. Jag kan känna igen alla druvsorter av att titta på bladen, det var också min farfar som lärde mig”, säger hon. ”Jag känner också igen på en gång om en vinranka mår bra eller inte”, fortsätter hon.

Med sig ute bland rankorna har hon åtta unga kollegor rekryterade med ett viktigt krav: de måste kunna prata dialekt. Annars kan de inte prata med de äldre. De äldre människorna på orten talar inte italienska. Bara dialekt. Med unga människor, med modern teknik men utan att göra avkall på traditionen och utan att missa kunskapsöverföring från äldre generationer – så gör Celita Ravaioli och Poderi dal Nespoli vin!

 

Fine das Weinmagazin Edition 34 – 03/2016 – original article http://www.fine-magazines.de/ausgaben/fine-das-weinmagazin-34-ausgabe-032016
ENG: http://www.poderidalnespoli.com/en/news/the_world_has_to_know_how_good_the_wines_from_romagna_are.html