53:e upplagan av Taittinger Prix Culinaire International avgjord

Den senaste upplagan av den gastronomiska tävlingen Prix Culinaire de Cuisine d’Auteur, arrangerat av Champagne Taittinger för 53:e året i rad, avgjordes den 28:e januari i Paris.

Nytt för årets upplaga var bland annat ett skarpare fokus på råvaran, vilket i år var pilgrimsmussla. De åtta kandidaterna fick tolka denna råvara fritt i en av sina rätter, samt skapa en rätt som hölls hemlig fram till kvällen innan tävlingen.

Årets vinnare var Charles Coulombeau, 27, som representerade Storbritannien. Charles är verksam på Gravetye Manor i Grinstead.

Bland de åtta länderna som representerades hade Sverige för första gången en representant i finalen i Paris: Magnus Santesson, köksmästare på Stadshuskällaren i Stockholm. Magnus slutade på en hedrande delad fjärdeplats.

 PC logo

Taittinger Prix Culinaire International

Prix Culinaire «Taittinger», eller ”Prix International de Cuisine d’Auteur Taittinger”, som den franska titeln lyder, skapades 1967 av Claude Taittinger från Champagnehuset med samma namn. Tävlingen har alltid haft som sitt kall att bevara det franska gastronomiska arvet genom att se till att kunskapen förs vidare till den yngre generationens kockar.

Prix Culinaire Taittinger är erkänt inom kockarnas yrkeskår och utmärker sig av sina höga krav och trovärdighet. Priset kallas ofta för ”Gastronomins Everest” och dess svårighet utgör en språngbräda för pristagarna och låter dem nå en verklig berömdhet. De vinner sina kollegors respekt och beundran. Många av dem blir legender, som lång tid framåt präglar historien och det kulinariska arvet genom sin gastronomiska kreativitet: Joël Robuchon, Michel Roth, Bernard Leprince och Régis Marcon, för att nämna några. Dessa historiska franska kockstjärnor har alla en gång stått på toppen av detta mycket åtråvärda podium.

 

Vinnarens tolkning av årets råvara: pilgrimsmussla

Vinnarens tolkning av årets råvara: pilgrimsmussla

 

Sveriges urvalsprocess av årets kandidat

Ulf Wagner, Sjömagasinet, är ordförande för Taittinger Prix Culinaire i Sverige och ansvarar för urvalet av Sveriges kandidat till den internationella finalen i Paris. Urvalet sker anonymt.

Den kandidat som väljs ut att representera Sverige vinner en check på 2 400 € och har dessutom en chans att vinna en check på 20 000 € i den internationella finalen i Paris. Den tävlande ska vara mellan 24 och 40 år och måste arbeta på en restaurang i Sverige, samt ha minst fem års yrkeserfarenhet inom branschen.

Årets råvara, samt mer information om årets urval, kommer att presenteras hos We & Wine, samt på Taittinger Prix Culinaire’s hemsida senare under året.