Storebror till Teodosio Aglianico del Vulture

Teodosio flyger ut från Systembolagshyllorna, har du provat dess storebror Basilsico? För 299 kronor (inkl moms) får du 93 Parker-poäng och ett en Aglianico del Vulture att njuta nu eller spara i källaren.

I Sverige skriver Sofia Ander skriver ” Ett toppvin som bär namnet med den äran. Utan att toppa på prislappen(…) ett måste-köp!”

Aglianico del Vulture som ursprung förtjänar sin framgång. Södra Italien har historiskt inte haft samma ekonomiska framgångar som norra Italien och därmed heller inte samma resurser. Vinerna var länge rustika och ämnade för lokal konsumtion. Med hjälp av moderna investeringar och eldsjälar har dock mycket hänt och Aglianicp del Vulture kallas ofta ”söderns barolo”, gö nu verkligen skäl för sitt smeknamn. För den som vågar lämna de allra mest klassiska ursprungen finns stora upptäckter att utforska, i form av Aglianico del Vulture men också andra områden.

I den lilla byn Barile på vulkanen Vulture’s sluttningar grundade ortens lokala doktor vineriet Basilisco under tidigt 90-tal. Snabbt blev Basilisco en stjärna och inte mindre än 7 gånger fick man tre glas i Gambero Rosso. I brist på tid och resurser att driva vinhuset framåt släppte han in investeringar från Feudi di San Gregorio i Basilisco och vinmakaren Viviana Malafarina tog över skötseln av vineriet år 2011. Viviana hade egentligen mycket begränsad erfarenhet av vinmakning sedan tidigare, men med en enorm lyhördhet och en sällan skådad passion, i konstant samspråk med den legendariska enologen Pierpaulo Sirch driver de vinerna till högre kvaliteter än någonsin. Sedan 2013 bedrivs all odling ekologiskt.

 

Våra noteringar:

Produktchef Lucas Spinnars:

Mörka bär, plommon, jordgubbar, läder och fat på näsan. En rejäl struktur, med täta, mogna tanniner. Smaker av mörka körsbär, svamp, plommon och kryddor med en livlig syra och lång eftersmak. Ett komplext vin som bjuder på många nyanser och utvecklas med tid i glaset eller karaff, gott nu men kommer också att leverera spännande upplevelser för den som vill och orkar lagra i minst 10 år till.

Johan Nilsson SM-guld vinnare Sommellier 2015:

Mörkfuktigt, kraftfullt med koncentrerade och tydliga vulkaniskt komplexa mineraltoner, allt i en perfekt struktur med rejäla tanniner som tål tidens tand i minst 10 år.

 

Vinet finns i beställningssortimentet med artikelnummer 73521, kostar 299 och kan beställas på:

www.systembolaget.se/73521