Trendriktig aglianico från södra Italien

Aglianico – uttalas allianniko och troligtvis har du aldrig hört talas om den. Har du det så kommer du antingen från södra Italien, eller så är du en av de få med ett öga ständigt vilande på de senaste trenderna inom vin. Så har du inte provat det så kanske en flaska trendriktig aglianico blir nästa inköp?

Vinkällare i Barile

Bilden föreställer de jordkällare i vulkanen Vultures sluttningar som fungerar som vinerier för många av regionens producenter

När man går igenom de stora berömda vinområdena i Italien är det primärt historiskt rika områden som fått internationell status. Många av områdena uppmärksammades för flera hundra år sedan och det var givetvis adeln och det rika folket som satte trenderna för vad som handlades, beryktades och till och med omnämndes i poesin. Piemonte, hem åt Barolo och Barbaresco, var i de gamla tiderna hem åt kungen i konungariket Piemonte och Sardinien. Toscana (Chianti och Brunello di Montalcino) med familjen Medici var ett av de rika och kulturella centrumen i Europa och handelsplatserna kring Venedig och Verona (Valpolicella och Soave) drog de rika köpmännen till sig. Något senare i historien är det dessa regioner som tidigt hade råd att anpassa sig efter de senaste rönen om vinmakning. Det var de som hade finansiella muskler att plantera efter modernt utvecklade odlingssystem, och investera i nya, rena vinerier.

Bortom dessa klassiska vinområden i Italien döljer sig en hel uppsjö med spännande områden som med gamla traditioner och nya investeringar ger fantastiska viner. Allt fler pratar om begreppet ”Terroir”, som på franska betyder jordmån men i vinets värld till viss del även inbegriper andra odlingsförhållanden såsom klimat. I princip kan det förklaras som, det som gör att en viss druvsort smakar som den gör på en viss odlingsplats. Viner med en tydlig terroir-prägel snackas upp mer och mer och få områden ger så tydligt uttryck för sin terroir som viner från vulkanområden.

Aglianico kallas ibland Södra Italiens Barolo och det är inget dåligt smeknamn. Barolo i sin tur kallas inte sällan Kungen av Viner i Italien och liknelsen är inte dum. Aglianico är bra på att återspegla sin terroir, precis som Nebbiolo gör i Baroloviner, den är lika sträv som Nebbiolo och håller för lika lång lagring som Nebbiolo. Södra Italien är fullt av mer eller mindre aktiva vulkaner och de ofta fattiga delarna av södra Italien har tidigare haft lite bristande förutsättningar att producera moderna viner.

De förnämsta regionerna för Aglianico är utan tvekan Aglianico del Vulture, Taurasi, Aglianico del Taburno och Sannio Aglianco men fler och fler bra viner innehållande Aglianico dyker konstant upp från Kampanien, Basilicata, Molise och Apulien. Vinerna som blir mörkröda med inslag av tegelrött är generellt fylliga med gott om men mer eller mindre aggressiva tanniner. I norra Kampanien upp mot Lazio görs mjuka fruktiga bäriga viner och i Basilicata är det riktiga kraftpaket med sträva tanniner. Arombuketten bjuder oftast på närmast svarta körsbär, björnbär, lakrits, svartpeppar, violer och mörk choklad. Perfekt till den rustika syditalienska maten!

Basilisco är en producent belägen i den lilla byn Barile på Vultures sluttning. På 1400 talet drevs stora grupper Albaner på flykt från turkarna och bosatte sig i södra Italien. Barile är en sådan liten enklav som fortfarande talar en dialekt med stora inslag av Albanska ord. Byns lokala läkare, Michele Cutolo, började på tidigt 1990-tal att producera viner som snabbt rönte större och större uppskattning i Italien och runt om i världen. I takt med att framgångarna ökade köpte han på sig mer och mer land men när han nått ca 24 ha odlingsmark blev det tufft att sköta sig själv. Feudi di San Gregorio klev in och köpte Basilisco men Michele och hans fru är fortfarande i högsta grad inkluderade i bolaget.

Basilisco producerar två viner av Aglianico (och ett vitt av Fiano som för tillfället inte finns i Sverige).  På närmast Bordeauxliknande vis så är det ett förstavin med just namnet Basilisco och ett andravin som kallas Teodosio. Teodosio 2011 (169 kr – 79597 beställningssortiment) bjuder på mogna tanniner, sötaktig tobakston, läder, lakrits och björnbärssylt. Vinet som legat ca ett år på franska barrique 2-3 år gamla är gott att dricka nu och de närmaste 5 åren. Basilisco 2009 (289 kr – 73521 beställningssortiment) som kommer från äldre stockar har något högre koncentration och har fått ligga drygt ett år (upp till 15 månader) på franska barrique, ungefär hälften nya och hälften en gång använda. Vinet är mycket fylligt och börjar visa upp mognadstoner i kombination med en kraftigt vulkanisk karaktär. Dofter av krossad sten, blyerts och örter tillsammans med torkade frukter och exotiska kryddor. 2009 är redan tillgängligt men kommer att fortsätta utvecklas i många år framöver.

 

Vid Pennan Lucas Spinnars

Läs mer om vinet Teodosio här >>

Läs mer om vinet Basilisco här >>

Läs mer om producenten Basilisco här >>