Tronskifte hos Champagne Taittinger

Pierre-Emmanuel Taittinger lämnar över presidentposten hos Champagne Taittinger till sin dotter Vitalie den 1:a januari 2020.

Pierre-Emmanuel, Vitalie och Clovis Taittinger i familjeföretaget Champagne Taittingers vingårdar. Foto Vincent Boisot

Pierre-Emmanuel, Vitalie och Clovis Taittinger i familjeföretaget Champagne Taittingers vingårdar. Foto Vincent Boisot

Pierre-Emmanuel Taittinger, 66, har vigt över 45 år åt familjeföretaget och har varit drivande i utvecklingen av Champagne Taittinger, i synnerhet under de sista åren. 2006 återtog han personligen kontrollen över champagnehuset, med stöd av den lokala banken Crédit Agricole, efter att företaget sålts till ett amerikanskt riskkapitalistbolag.

Vid årsskiftet 2019 lämnar Pierre-Emmanuel företaget och hans dotter Vitalie tillträder som president. Vitalies bror Clovis kommer att ta rollen som General Manager.

”Jag kan nu lämna över tyglarna med en känsla av fullbordande, i form av ett passionerat team som har mitt fulla förtroende; mycket fina viner samt ett stort och ständigt växande antal människor som beundrar vårt varumärke i över 140 länder världen över… ” säger Pierre-Emmanuel i ett pressmeddelande från Champagne Taittinger.

Vitalie Taittinger, 40, tog steget in i familjeföretaget för tolv år sedan och är idag Marknads- och kommunikationsdirektör. ”Min far har genom sin passion och sitt gränslösa engagemang under de senaste tretton åren byggt upp en stark organisation… Det är tack vare honom vi är ett oberoende champagnehus idag, vilket är helt avgörande för vår identitet.”

Vitalie Taittinger har en bakgrund inom konst och tog examen från Emile Cohl School of Art i Lyon, där hon studerade illustration och grafisk design. Efter att ha drivit eget företag i några år, med fokus på vin och gastronomi, tog hon steget in i familjeföretaget som hennes far precis köpt tillbaka år 2007. Efter att ha spenderat åtta år på marknads- och kommunikationsavdelningen blev hon 2015 utnämnd till Marknads- och kommunikationsdirektör.

Vitalie är även ansiktet utåt för Champagne Taittinger och har figurerat på ett flertal kampanjer genom åren. Hon är en ambassadör för huset i internationella sammanhang och har bland annat representerat familjen Taittinger på Nobelfestligheterna i Stockholm, där Taittinger serverats vid flera tillfällen.

Idag är Champagne Taittinger ett oberoende champagnehus, med 288 hektar vingårdar som är certifierat hållbara enligt Sustainable Viticulture in Champagne och HVE (Haute Valeur Environmentale). Taittingers gallo-romerska kalkstenstunnlar är en del av UNESCO:s Världsarvslista. 2018 levererade Champagne Taittinger 6,5 miljoner flaskor till 149 länder. Champagne Taittinger representeras i Sverige av We & Wine sedan mer än 20 år tillbaka.