Välkommen hem till vinmakarfamiljen Lantides på Peloponnesos i Grekland!

 

Skärmklipp

Lantides lanserar just nu den nya årgången av sitt flaggskeppsvin 5 Senses på Systembolaget!

Grekland är ett av de allra äldsta vinproducerande länderna i världen, och vin har varit en viktig del av den grekiska kulturen sedan Antiken. I Sverige var grekiska viner länge förknippade med kåddoftande Retsina, men under de sista trettio åren har förnyelsens vindar blåst i den grekiska vinproduktionen!

Vinproducenter har investerat kraftigt i utbildning, kunskap och teknologi kring vinmakning, samtidigt som de står stadigt i sin identitet och strävar efter att uttrycka sina viners unika stil. Idag är grekiska viner ett spännande inslag där deras klassiska stil och höga kvalitet gör dem till ett aktat ursprung i vinvärlden.

Peloponnesos är berömt för sin vinproduktion sedan tusentals år, och det är här vi kommer göra ett besök hos familjen Lantides.

andrewAndrew Lantides, vinmakare och ägare av famljens Lantides boutique-vineri, Lantides Winery

Vår partner i Grekland, Andrew Lantides, är vinmakare och stolt ägare till familjens boutique-vineri, Lantides, beläget i Nemea i Peloponnesos i Grekland. Hans far Panos startade det lilla vineriet i mitten av 90-talet, and växte det långsamt tills det omfattade 34 hektar vingårdar, planterade med både grekiska inhemska och internationella druvsorter.

Jag har spenderat tid I våra vingårdar så länge jag kan minnas. Min far startade vineriet efter att han återvände hem från Frankrike med sitt diplom som oenolog; vinmakare. Vinmakning har alltid varit en passion i vår familj.”

Idag ser Andrew vineriet som en viktig pusselbit i arbetet att lyfta Grekland som vinland i ett internationellt perspektiv. Hans filosofi är att producera unika kvalitetsviner, samtidigt som han respekterar naturen och biodiversiteten. Ett av hans mål är att konvertera hela vinproduktionen till ekologisk inom en snar framtid.

landscape

Det bergiga landskapet I Nemea I Peloponnesos.

Andrew beskriver sina viner som syskon till italienska viner, men med en stark influens av Medelhavets närvaro. I Peloponnesos bergiga landskap – i synnerhet Nemea – finns en mängd av olika jordmåner.

Där, bland olivträden, trivs vinrankorna utomordentligt bra och levererar frukt för att producera mogna röda viner med lagringspotential, liksom friska, aromatiska vita viner att avnjuta under de heta sommardagarna.

I detta steniga och branta område måste allt som rör vingårdarna utföras för hand; från besärning av rankor till skörd. Trots detta lyckas Andrew hålla priserna på en rimlig nivå, och kan erbjuda viner med mycket gott värde för pengarna.

Husets vita flaggskeppsvin, 5 Senses, är ett perfekt uttryck för Lantides arbetssätt och Nemeas terroir, baserad på den grekiska druvsorten Moschofilero och internationellt kända muscat-druvan. Just nu finns den nya årgången, 2019, tillgänglig på Systembolaget.Flaska 2018 liggande

5 Senses Moschofilero Moscato 2019 – Nr 6868 – 119 Kr

”Där Moschofilero ger hög syra, friskhet och toner av rosenblad, citrus och lime adderar muscat en härligt floral och aromatisk profil.”

5 Senses är en utmärkt matchning till buffetmat, grillkvällar eller till klassiska grekiska recept, såsom grillad bläckfisk

Följ länken för att laga Andrews eget recept på bläckfisk med oss!