Veckans Druvsort – Pinot Noir

När den amerikanska spelfilmen Sideways släpptes 2004 förändrades en hel kontinents vindrickande. Pinot noir-försäljningen sköt i höjden, alla skulle dricka pinot noir. Lika roligt var det inte för merlot, men det är en annan historia.

Pinot Noir som har sitt ursprung i Bourgogne är en krävande och svårodlad druvsort, de kompakta klasarna är mottagliga för röta samt de tunna skalen är känsliga för vind och frost. Druvorna mognar relativt tidigt och lämpar sig därför bäst i svala klimat (de hänger då kvar länge på rankan och hinner mogna fullt ut) men i de svala klimaten kan druvorna utsättas för både frost och vårregn som kan ge röta, samtidigt behöver den paradoxalt nog en hel del värme för att mogna ordentligt.

Pinot Noir är en gammal druvsort, förmodligen utvald från vilda vinsorter av människor för över två tusen år sedan. I De re rustica (bok från romartiden) nämns en druvsort som liknar pinot noir i beskrivningen och det finns indikationer på att pinot noir existerade i Bourgogne under 300-talet men inte förrän 1375 kom de första nedskrivna dokumenten från området. 1395 förbjöds gamaydruvan i Côte d’Or (Bourgogne) till förmån för den bättre ansedda pinot noir.

Pinot Noir är förälder till en mängd andra druvsorter, bland annat chardonnay, gamay och aligoté. Pinot Noir muterar även lätt vilket har gett upphov till druvsorter som pinot blanc och pinot gris. Det finns också ett antal kloner* av pinot noir och planteringen av fel klon på fel ställe är en av de stora anledningarna till den stora variationen i kvalité.

I Côte d’Or, själva hjärtat av Bourgogne lägger många odlare stor vikt vid begreppet terroir och hävdar att druvan bara ska vara en kanal för sin terroir. Men vad är egentligen terroir?

Begreppet är ganska knepigt men kan beskrivas som summan av en vingårds ingredienser såsom geologi, klimat, topologi, jordens bördighet, djup, och mängden mineraler är viktigt, samt slutningens höjd, branthet och exponering mot solen.

Många odlare i Bourgogne tror att det alltför frikostiga användandet av fosfor och kväve under 1970-talet har dolt skillnaden i terroirens uttryck, vilket är extremt allvarligt då hela kartan av Premier- och Grand Cru lägena är baserat på just terroir. I teorin borde varje vingård då ha sin egen igenkänningsbara smak, och visst är det är sant till viss del, men med tanke på att de flesta vingårdar delas av ett antal odlare påverkar även deras stil slutresultatet.

Skillnader mellan byarna i Côte d’Or är dock ofta tydliga, vinerna från Volnay är eleganta och bör drickas unga medan grannbyn Pommard producerar kraftigare, mörkare och djupare viner som klarar lagring, Chevrey-Chambertin ger muskulösa viner med drag av katrinplommon medan grannbyn Chambolle-Musignys är fulla av violer och rosor. Enligt de flesta konnässörer kommer de bästa Pinot Noir-vinerna i världen från Grand Cru klassade vingårdar i Côte d’Or. De mest koncentrerade och intensiva vinerna hittar man i kommunen Vosne-Romanée med de världskända Grand Cru lägena Romanée-Conti och La Tâche.

Pinot Noir utanför Bourgogne

Pinot Noir, med sitt tunna skal kan också ge vita viner och är en av de tre druvsorterna i Champagne. Där ger den ger ryggrad och struktur till Champagnehusens blandningar (cuvvéer), men på egen hand visar den inte upp samma elegans och finess som chardonnay gör. En champagne gjord enbart på pinot noir (eller blandad med pinot menuier) kallas för blanc de noirs, alltså ett vitt vin gjort på blå druvsort(er). För att inte få någon färg i vinerna pressas druvorna varsamt och skalen får inte macerera med vinet som när man gör ett rött vin.

USA har den näst största ytan med pinot noir efter Frankrike. Druvsorten finns i Kalifornien, Washington och i det svala klimatet i Oregon gör sig druvsorten riktigt bra.

I Tyskland kallas druvsorten för spätburgunder och de bästa vinerna kommer från områdena Pfalz, Baden och Rheingau. Stilen är ofta sötaktig med jordgubbstoner, lena tanniner och fin syra.

I Australien planterades druvsorten i början i för varma lägen vilket resulterade i viner med kokta- och syltig karaktärsdrag. Men med mer förståelse för växtplats och skördeuttag har bra resultat uppnåtts. Druvsorten har funnit sig till rätta i Victorias underregioner Yarra Vellery, Geelong och Mornigton samt på Tasmanien där klimatet är svalt nog.

Många Nya Zeeländare, tillsammans med ett helt gäng andra entusiaster, har länge hävdat att det är där de bästa pinot noir-vinerna utanför Bourgogne görs och druvan återfinns i de flesta odlingsområden som Martinborough, Marlborough, Nelson, Waipara och Central Otago.

Vintips

I fyra generationer sedan 1910 har familjen Bouvier odlat vin i allra nordligaste Côtes de Nuits. Domainens namngivare René Bouvier är dagens ägare Bernard Bouviers far. Domaine René Bouvier har rönt stort rykte för sina viner från framförallt Gevrey-Chambertin. I kommunen Gevrey-Chambertin görs bland de fylligaste röda bourgognevinerna med härlig utvecklingspotential. Läs mer om producenten här.

Rene Bouvier Gevrey-Chambertin ”La Justice” 2012 kommer från vinrankor som har en ålder på över 40 år i den 2 hektar stora vingården La Justice. Vinet är stort och nyanserat med en kryddig smak och inslag av jordgubbar, kaffe, mörk choklad och mogna körsbär. Vinet är utmärkt just nu och dekanteras med fördel minst en timme en innan servering.
Rene Bouvier Gevrey-Chambertin har finns i ett 10-tal systembolagsbutiker för 349kr, artikelnummer 5395.

Engelsmannen Henry Pike emigrerade till Australien och startade ett mycket framgångsrikt bryggeri i Claire Valley. När det såldes 1972 valde barnbarnsbarnen att istället börja producera vin under samma etikett i Clare Valley. Familjen Joyce däremot odlade äpplen i Adelaide Hills och då marken de äger även är utmärkt för vinodling kunde inte samarbetet mellan de två familjerna lämpa sig bättre. Familjen Joyce tar sköter vingården och skördar för hand och druvorna transporteras sedan till Pikes vineri i Clare Valley. Läs mer om producenten här.

Pike & Joyce Rapide Pinot Noir 2013 kommer från Adelaide Hills i Australien och har en generös fruktighet med intensiva toner av jordgubbar, körsbär och fat. Som namnet säger (Rapide) ska vinet drickas upp snabbt (inte halsas) utan alltså inte sparas i flera år.

Pike & Joyce Rapide Pinot Noir 2013 finns I Systembolagets ordinarie sortiment för 119kr, artikelnummer 2897.

Vidare fördjupning

Friedrich Becker Family Pinot Noir 2011 från Pfalz i Tyskland finns I Systembolagets beställningssortiment för 149 kr, artikelnummer 72961.

Cambria Julia’s Vineyard Pinot Noir 2013 från Santa Maria Valley i Kalifornien finns i Systembolagets beställningssortiment för 209 kr, artikelnummer 75672.

Villa Maria Cellar Selection Organic Pinot Noir 2012 från Marlborough på Nya Zeeland finns i Systembolagets beställningssortiment för 149 kr, artikelnummer 88393.

*En klon är en population av vinrankor som alla kommer från samma moderranka. Även om alla kloner av samma druvsort fortfarande är samma druvsort finns särskilda karaktärsdrag för varje klon.

Vid Pennan - Kristoffer Karm - Produktchef Fondberg