Veckans druvsort – Sagrantino

Efter juluppehållet fortsätter vi vår serie om druvsorter och precis som före jul varierar vi internationella superkändisdruvor med små spännande lokala varianter. Idag en av de senare.

Har du inte hört talas om Sagrantino di Montefalco är du i gott sällskap enligt Roberto Paris – manager tillika sommelier på restaurang Il Buco i New York. ”Jag har haft sommelierer från Italien på min restaurang som inte känner till dessa viner” menar Roberto.

I det böljande landskapet runt byn Montefalco i regionen Umbrien i centrala Italien växer sagrantino som är en blå inhemsk druvsort. Ursprunget är omdiskuterat, vissa hävdar att den kommer från Umbrien, vissa tror att grekerna hade den med sig den medan andra tror att det var de franska munkarna som tog med den till området. En sak är dock säkert, druvsorten odlas i princip enbart i Montefalco och vinerna är de viktigaste för området. På senare år har experimentella vinmakare i Australien och Kalifornien fascinerats av att försöka tämja den tanninrika besten.

Produktionen är liten och totalt är det cirka 50 producenter som gör vin på druvan. Vingårdarna med sagrantino är mestadels planterade på lerjordar med kalksten och sand. Klimatet är typiskt inlandsklimat med heta somrar (och kalla vintrar), lerjorden håller dock rötterna svala och de letar sig djupt för att hitta vatten och näring. Under nätterna ger de omkringliggande bergen svala vindar och under dagarna en torr bris som kallas Tramontano.

1979 blev Montefalco ett DOC (Klassificering i det italienska vinlagssystemet) och ett år ett år senare fick vinerna på enbart sagrantino från Montefalco sitt eget DOC. 12 år senare, 1992 blev det sistnämnda upphöjt till DOCG vilket är den högsta klassificeringen i det italienska vinlagssystemet. DOCG Sagrantino di Montefalco innefattar både de torra röda vinerna och de söta vinerna Montefalco Sagrantino Passito som är tillverkade av torkade druvor. För att de torra vinerna ska klassificeras inom DOCG måste 100 % sagrantino användas och de måste lagras i minst 29 månader varav 12 på ekfat.

Sagrantino är en druvsort med tjockt skal och skörden sker vanligtvis i mitten av oktober eller ibland senare för att druvorna ska uppnå rätt mognad.

De torra sagrantino-vinerna får djup mörk färg, intensiv smak av körsbär, plommon och jordgubbar men också hög tanninhalt (tannin är det som känns strävt på tungan eller över tänderna). I själva verket är sagrantino den druvsorten med högst tanninhalt av alla sorter man gör vin på. Den höga halten av tannin var tidigare ett problem då vinerna lätt blev tuffa och bittra men numera har producenterna lärt sig att tämja den sidan av druvsorten genom bland annat att skörda sent samt längre lagring på stora ekfat.

Sagrantino di Montefalco matchas bäst till maträtter med kraft och karaktär, såsom vildsvin och hjort eller rätter med lamm, eller en kraftig köttbit, gärna av typen Bistecca Fiorentina.

 

Vintips

Antonelli San Marco är en familjeegendom på drygt 170 hektar med vingårdar och olivträd. Familjen insåg tidigt att ekologisk odling är framtiden och de har idag samtliga 40 hektar vingårdar ekologiskt certifierade. För familjen Antonelli har det alltid varit naturligt att odla giftfritt och man är ett föredöme i Montefalco där flera kollegor vill praktisera på Antonelli för att lära sig mer om eko-jordbruk.

Antonelli Sagrantino di Montefalco DOCG 2008

Stor viss utvecklad doft med inslag av fat, nypon, salvia och örter. Stramt och fylligt med inslag av körsbär, salvia och kraftiga tanniner. Vinet belönades med den prestigefulla utmärkelsen ”Tre Bicchieri” (Tre Glas) av Gambero Rosso.

Art nr 70322 pris 287 kr i beställningssortimentet

Sagrantino di Montefalco DOCG är ett av få vinområden med DOCG-status som saknar en ”lillebror”, såsom Brunello di Montalcino har Rosso di Montalcino eller Barolo har Langhe Nebbiolo. Rosso di Montefalco är istället ett vin som alltid görs enligt ett ovanligt specifikt recept. Det måste innehålla 10-15 % sagrantino, tillsammans med 60-70% sangiovese och max 30% av andra röda druvsorter som tillåts i provinsen Perugia. Oftast är den sista skvätten Merlot men det kan också vara t.ex. cabernet sauvignon eller som i Antonllis exempel montepulciano.

Antonelli Montefalco Rosso DOC

Medelkraftigt och stramt vin med fräsch syra, något utvecklat med fatkaraktär. Örtiga aromer tillsammans med körsbär och andra röda bär såsom hallon och jordgubbar, björnbär tillsammans med kakao.

Art nr 2316 pris 129 kr i beställningssortimentet

 

KristofferKarm_blog2