Veckans druvsort – Sangiovese

Veckans druvsort rullar vidare. Efter två internationella superstars följt av en doldis i form av Albariño förra veckan, hamnar vi någonstans i gränslandet däremellan. Sangiovese är kanske den viktigaste italienska druvsorten av alla och den som på riktigt tog italienska viner ut i vida världen. Det är dels den mest odlade druvsorten i Italien som tar upp en odlingsyta som är lite större än halva Öland. Det är dels också råvaran i några av Italiens mest berömda viner.

Många italienska druvsorter odlas i ganska begränsade delar av landet och har stark lokal anknytning och tradition. Sangiovese däremot odlas med undantag från på Sicilien nästan i hela landet. Inte ens Sangiovese kommer dock ifrån den lokala anknytningen och centrala Italien med fokus på Toscana är sangioveses obestridliga hemvist. Redan etruskerna tros ha kultiverat sangiovese 500 år före kristus. Etruskernas rike spred sig visserligen till att innefatta stora delar av Italien men det är faktiskt ganska precis det område som utgjorde det ursprungliga etruskiska gränserna som är det huvudsakliga området för Sangiovese.

Med dagens städer som referenser sträcker sig området ifråga ifrån Rom i söder, norrut efter kusten upp till Pisa sedan in i landet till strax söder om Bologna, därifrån i sydlig riktning ner mot Rom. På så vis innefattar området hela Toscana, stora delar av Lazio, Umbrien, Romagna och delar av Marche. Precis som många andra kulturer och folk så tros etruskerna ha odlat vin av i alla fall delvis religiösa skäl, även om njutningen var viktig. Namnet tros också komma från Sangius Jovis vilket betyder Jupiters blod. Jupiter är egentligen närmast en kopia av Grekernas Zeus – himlaguden. Druvor och vin var en vanlig offergåva till Jupiter eftersom druvorna var så känsliga för vädret.

Med hjälp av bastinklädda flaskor tog sig Chianti [kianti] under andra hälften av 1900-talet utanför Italiens gränser. Över hela världen efterfrågades dessa, i de flesta fall rustika, örtiga viner med ganska hög syra. Det resulterade i att viner från Australien, Sydafrika och USA inte sällan kallades Chianti bara för att de uppfyllde ungefär den smakprofilen. Chianti är emellertid nuförtiden ursprungsskyddat och ett särskilt område beläget i Toscana där vinerna måste göras på minst 75% Sangiovese.

Precis som pinot noir muterar sangiovese lätt, vilket skapat en uppsjö av olika kloner med ganska stor inbördes skillnad. De två viktigaste klonerna är sangiovese grosso (stor sangiovese) och sangiovese piccolo (liten sangiovese). Sangiovse grosso har, något motsägelsefullt, mindre bär och lägre skördenivåer men tjockare skal. Det ger mörkare, kraftigare viner med mer koncentration och kraft som ofta är lämpade för längre lagring. Sangiovese Grosso identifierades på slutet av 1800-talet av producenten Biondi Santi i Montalcino och idag görs all Brunello di Montalcino av just den klonen.

Sangiovese tar åt sig mycket av intrycken i det klimat och den jordmån den är odlad i. Kombinationen med olika kloner gör att den kan vara något svår att känna igen. I sin ungdom är den dock nästan alltid örtig, har en tydlig syra, medelkraftiga till kraftiga tanniner och har inslag av körsbär. Med ålder tenderar den att utveckla noter av läder, tobak och tryffel. Även om körsbärsaromerna ofta finns kvar får de då också ofta sällskap av aromer av hallon och torkade plommon.

Precis som de flesta andra framgångsrika och uppmärksammade druvsorter odlas Sangiovese också idag i allt större utsträckning utanför Italien. På Korsika har den dock faktiskt ett historiskt fäste och går under namnet Nieluccio. Mest framträdande är annars växande odlingar av Sangiovese i Australien och experimentsugna vinodlare i USA leker också med den italienska stoltheteten.

Vintips

Prugneto Sanviovese

Prugneto är en Sangiovese di Romagna Superiore odlad i den lilla byn Nespoli ca 5 mil söder om Bologna. Det är enskild vingård odlad enkom med Sangiovse Grosso. I Romagna upplever jag ofta att Sangiovese blir något rundare, lite bärigare och något mindre örtig än i Toscana.

art nr 2313 pris 79 kr finns i ca hälften av alla Systembolagsbutiker

Antonelli Montefalco Rosso

Montefalco ligger i Umbrien och här görs vinerna inte enbart på Sangiovese det är 70% Sangiovese blandat med lika delar av den lokala druvsorten sagrantino och montepulicano. Sagrantino bidrar med grövre tanniner än sangiovese vanligtvis har men här finns den örtighet och de körsbärstoner som är typiska för sangiovese. Ekologiskt odlat.

art nr 2316 pris 129 kr i beställningssortimentet

LucasSpinnars_blog