Veckans Druvsort – Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc är en druva att hata eller älska. De druvspecifika karaktärerna är så tydliga att det oftast är den druvsort som vinintresserade först lär sig att särskilja från andra vid en blindprovning. En elak vinskribent skrev en gång att Sauvignon Blanc doftar som en svartvinbärsbuske som en katt har kissat på…

Eftersom att det ändå är en av världens mest populära druvsorter så är vi i alla fall många som inte håller med. Ursprungligen kommer druvsorten antingen från Loire i Frankrike eller från Bordeaux, det är inte helt säkert vilket men utan tvekan så har den därifrån anammats över nästan hela världen. Oavsett land så kräver Sauvignon Blanc en relativt sval odlingsplats för att trivas och det får den bl.a i Bordeaux, i Loire, på Nya Zeeland, vid havet i Sydafrika, i Napa Valley och där atlantvindarna letar sig ned till Languedoc.

Sauvignon blanc är tillsammans med cabernet franc förälder till cabernet sauvignon och precis som sin avkomma är grön paprika en ton som oftast förknippas med viner på sauvignon blanc. Även krusbär används oftast som det universala karaktärsdraget för druvsorten. Därtill finns oftast toner av svartvinbärsblad, nässlor, lime och ibland något vegetala toner av sparris.

I Loire finns appellationer som Sancerre, Pouilly-Fumé och Torraine som alla ger mineraliska sauvignon blanc-viner, i princip undantagslöst utan ekfatsprägel, oftast knivskarp syra och en framträdande mineralitet, älskade av vinkännare som några av världens bästa vitviner.

I Bordeaux har vita viner lite fallit i skuggan av de röda men i både torra och söta viner blandas den här oftast med druvsorten semillon. I söta viner som Sauternes, Monbazillac eller Cadillac spelar den oftast andrafiol men i torra viner från Graves eller Pessac-Léognan är det oftast Savignon Blanc som dominerar. I Bordeaux jäses bättre vita viner nästan undantagslöst på ekfat medan lite enklare viner är utan ekfatsprägel. Hur framträdande ektonen blir är dock en stilfråga som producenten kan reglera med t.ex. olika rostningsgrad på ekfaten eller mer eller mindre nya fat.

Även om det är Frankrike som är hem åt Sauvignon Blanc så har den tveklöst fått ett nytt hem på Nya Zeeland. Få vinstilar har fått en sådan succee som Nya Zeeländsk sauvignon blanc under de senaste 10-15 åren. Svala havsvindar kombinerat med närmast oändligt mycket sol har gjort att vinerna därifrån förblir krispiga men får en smakmässig mognad som nästan blir karikatyrisk. Massor av krusbär och svartvinbärsblad dominerar oftast smakprofilen.

Sauvignon blanc-viner som fått jäsa på rostade fat i Napa Valley kallades ofta tidigare för Fumé Blanc, lite som en spinoff på området Pouilly Fumé i kombination med att de rostade faten gav vinerna en lätt rökig touch. De vinerna blev under en period omåttligt populära i USA men slog aldrig riktigt i Europa.

Trots att sauvignon blanc på det stora hela har en väldigt homogen aromprofil tycker jag ofta att man kan sätta en färg på smakbilden. Loireviner smakar ofta ”grönt” med en vegetal touch, Bordeaux har ofta en ”vit” lätt fruktig touch om de inte har en dominerande ekkaraktär, på Nya Zeeland är de oftast ”gröna” med en kraftigt fruktig karaktär, i Sydafrika är de oftast ”gula” med en fruktig prägel.

Givetvis kan ingenting dofta eller smaka ”gult”, ”grönt” eller ”vitt”, det är bara associationer, men ibland kan den typen av ”doftkrokar” eller associationer hjälpa att komma ihåg och att för sig själv definiera viner. För mig är ”vita”-sauvignon blanc toner av vit sparris och fläder, ”grön”-sauvignon blanc är toner av gröna ärtor, grön sparris och krusbär. ”Gul” sauvignon blanc har mer tropiska toner men inslag av passionsfrukt, ananas, mango och persika.

Några bra exempel på Sauvignon Blanc:

Villa Maria Private Bin Organic Sauvignon Blanc kommer från Nya Zeelands största familjeägda producent och tillika den mest prisbelönta. Detta är ett urexempel inte bara på Nya Zeeländsk sauvignon blanc utan på druvsorten generellt. När man övergick till ekologisk odling blev druvskalen tjockare eftersom att det inte längre fanns kemiska sprayer som hjälpte till att hålla skadedjur, bakterier och svampar borta. Då behålls också mer aromer inne i druvan och resultatet blev ett mer koncentrerat vin.

Artikel nr 6262 – 99 kr

Domaine Vacheron Les Roches Sancerre är ett stiltypiskt exempel på högkvalitativ sancerre. Vacheron är en av områdets pionjärer av inte bara ekologisk druvodling utan även biodynamisk.

Artikel nr 5514 – 189 kr

La Baume Les Mariés Sauvignon Blanc från Languedoc är en fruktig men elegant sauvignon blanc med toner av lime, päron och krusbär. Languedoc är känt för sitt varma klimat men på sina håll letar sig atlantens svala vindar in i bergsfickor och ser till att Sauvignon Blanc behåller sin fräschör.

Artikel nr 75670 – 89 kr

LucasSpinnars_blog