Vi välkomnar en ny dryckeskategori, Rhum Agricole, och producent – Clément i vårt sortimentet!

We & Wine välkomnar stolt vår nya producent Rhum Clément!

clement rhumSedan starten 1887 har franska, Rhum Clément, tillverkat rom enligt den äkta och anrika traditionen. Många anser att ”Rhum Agricole” är det renaste uttrycket för rom. Dessa rom kommer från Karibien och Clément kommer från epicentrum i den franska romvärlden – Martinique! 

Rhum från ön Martinique som ligger i den Karibiska övärlden har tilldelats den prestigefyllda franska ”appellation d’origine contrôlée”, AOC-klassificeringen. Ön har 14 destillerier, mest namnkunniga är Habitation Clément i Le Francois, Depaz i Saint-Pierre och Saint-James i Sainte-Marie.

AOC-reglementet är strängare än whiskybranschens regelverk eftersom karamellfärg är förbjudet, den färg du ser i glaset kommer från eken. För Martinique gäller att rhum agricole måste framställas av sockerrörsjuice och destilleras i enkelkolonnpanna. Skörden måste äga rum mellan 1 januari och 31 augusti. Jäsningen får inte pågå längre än fem dagar och den färdiga mäsken, eller vesou som den kallas på franska, får inte överstiga 7,5 volymprocent.  Det räcker med 3 månaders lagring på ekfat för att få kalla sig agricole och på etiketten står antingen Rhum Blanc eller Rhum Vieux. Rhum Blanc är vit och har vilat i minst sex veckor efter avslutad destillation. Rhum Vieux har lagrats i minst tre år på ekfat som innehåller max 650 liter.

Läs mer här!

“Vad är Rhum Agricole? Egentligen är bara en sak viktig. Agricole görs på den rena sockerrörsjosen, inte melassen (alltså det som blir över när sockret extraherats). Poängen med alla besittningar i Karibien var just att förse de europeiska kolonialmakterna med åtråvärt välsmakande socker. Men när britterna fastnade i melasskokandet tvingades de franska kolonisatörerna retirera.

Problemet var att Napoleon i början av 1800-talet bestämde sig för att börja odla sockerbetor hemma i Frankrike. Bekymmersamt för sockerrörsplantagerna i kolonierna som plötsligt stod utan kunder. Man fick alltså satsa på inkomstkälla nummer två. Romen kokades på josen direkt.” (spiritsnews)

Läs hela artikeln här!

 

4,25/5p  Clément 15 år Très Vieux Rhum Agricole 42%clement hemsidan

 Världsklass   Vilken resa, ropar Henrik. Simmig fruktarom av päron/persika, inslag av tvål/björnlim. Äppelsaftig smak som tar på apelsin och sedan päron – kompott med exotiska frukter! Lång lättsam ren finish, tuggummi och lemonad, så småningom slår fruktbeskan igenom. / Duane håller med. Rund varm klassisk arom med fatkaraktär, kryddnejlika och muskot med intressant rökighet. I basen körsbär och vanilj. Jordig kryddig smak som håller ihop, torr och välbalanserad. Maritim sälta mot slutet. Pepprig munkänsla med aromatiskt cederträ. / Bourbonvaniljig doft med fin syrlighet, säger Mattias. Funky med kryddpepprig ek. Vinägersyra binder ihop smakerna i munnen, gott! En sammansvetsad kanonbra rom.

Här finns produkten!

 4/5p   Clément 10 år Très Vieux Rhum Agricole 42%

 Exceptionell   Peppig vitpeppar i näsan, utbrister Duane. Humidor och täckblad av cigarr. Det är cederträ och limousin-ek. Elegant lång smak som är torr och medelfyllig. / Tvålig odör uppblandad med persikojos, rätt elegant men underlig, säger Henrik intresserat. Gammelestrar i smaken, som en ålderstigen whisky – otroligt! Smaken drar sig sävligt fram, mastig men ändå lätt och grön – agricole-temat slår igenom. Starkvinsaktig sherrylik finish som är halvlång. Ojämn och obalanserad men en personlig favorit. / Liten näsa, avgör Mattias. Tunn vanilj-mun. Liknar mer whisky än rom. Annorlunda! 

Här finns produkten!