Första februari lanserar We & Wine nya årgången av Familia Zuccardi’s Ikoniska och välrenommerade vin Tito

Bodega Zuccardi Valle de Uco - entrada

Bodega Zuccardi, Uco Valley

 

Den första februari lanerar We & Wine Tito Zuccardi 2015. Årgång 2015 är hyllat av kritikerna och har bland annat belönats med 95 poäng av Tim Atkin och 92 poäng av Robert Parker Wine Advocate.

Vinet Tito Zuccardi är en hyllning av vinmakaren Sebastián Zuccardi till hans farfar Alberto ”Tito” Zuccardi, som planterade familjens första vinstockar i Maipú i början av 60-talet. Idag är Familia Zuccardi en av Argentinas största vinproducenter och fortfarande familjeägt. Sebastián, tredje generationens vinmakare samt agronom, har i vinet Tito Zuccardi bara satt en enda begränsning för vinmakandet: alla druvor måste komma från Altamira i Uco Valley, där familjen har byggt ett nytt vineri.

Zuccardi jobbar ständigt med att testa nya druvsorter i liten skala via experimentella viner, och de som visar sig trivas bäst planteras i större utsträckning. Druvorna i Tito Zuccardi varierar från år till år och Tito 2015 är baserad på 90 % Malbec, 6 % Cabernet Sauvignon och  4 % Ancelotta (en traditionell druvsort från Emilia-Romagna i Italien). Druvorna är skördade för hand från vingårdar planterade i kalkrika ler- och sandblandade jordar på 1100 m.ö.h i det ökenliknande landskapet i Uco Valley. Druvsorterna vinifierades separat och jäsningen skedde i rundade betongkar med hjälp av naturliga jäststammar innan hälften av vinet lagrades på äldre franska 500 l ekfat.

Tito Zuccardi har en djup, lila färg med blå inslag och är ett komplext och elegant vin med hög syra och intensivt fruktig smak. Smaken domineras av mörkröd frukt och inslag av plommon, mörka körsbär och björnbär samt inslag av mineral, kryddor, fat och örter.

 

Tito Zuccardi 2015 lanseras i småpartier den 1:a februari 2019

Nr: 95174 229kr 13,5% alk/vol. 750ml