
I 20 år jobbade Andrew Margan som högra hand åt den legendariske vinmakaren på Tyrrel’s, Hunter Valley’s äldsta stjärna på vinhimlen. 1997 bestämde dock Andrew och hans Lisa att det var dags att starta eget. Under åren har de köpt på sig mark och besitter idag 130 hektar utmärkta vinodlingar med mycket gamla vinstockar. Jorden i området är oftast röd vulkanisk sandblandad lera, proppfull med mineraler som vinstockarnas långa rotsystem mer än gärna suger i sig. Med sitt relativt svala och fuktiga klimat ger vinerna i Hunter sällan samma kraft som många andra varmare regionen, inte heller så hög alkohol. Margan försöker odla ekologiskt, deras semillon är 100% eko, men alla druvsorter är inte lika tacksamma. Man är på god väg och nästan alla kemikalier är ersatta med naturliga medel.
TILLFÄLLIG LANSERING SLÄPPS 2019-12-06 PÅ SYSTEMBOLAGET
Margan var först i Hunter Valley med att plantera Barbera när man satte satte sina sticklingar 1998. Sticklingarna var tagna från en plantering i australiensiska Mudgee, vilka i sin tur ”importerade” från Italien i en vinodlares resväska. Andrew säger att det tog ganska många år att förstå druvsortens egensinne men de senaste åren är han mycket nöjd med resultatet. Med Australiensiska mått mätt står vinerna ut tack vare sin naturligt höga syra, och mjuka frukt, som tillsammans gör det till ett utmärkt matvin.
Barberarankorna är en liten del av Margans totala produktion och av årgång 2017 gjordes 8600 flaskor. Det ska inte stickas under stol med att vi är nöjda med att ha fått 3600 flaskor av dessa till Sverige! Rankorna är planterade i en liten vingård som benämns Ceres Hill som har mycket av den mycket gamla röda leran som området är känt för. Jordmånen mjukar upp och avrundar, och ger lite extra fyllighet, till den syra som druvsorten besitter.
2017 var ett mycket bra år med varma och torra dagar under mognadsperioden. Vinet skördas för hand och har fått kallmacerera i två dagar innan det fått jäsa under svala förhållanden. Vinet har gått igenom minimal filtrering och har fått lagra i 12 månader på en blandning av amerikanska och franska ekfat.
Rödfruktig med läckra toner åt körsbär och hallon med kryddiga bakgrund
Smak:Strukturerad och balanserad med koncentrerad frukt av körsbär tillsammans med hallon, kryddor och mjuka tanniner.
Passar till:Passar perfekt till pizza eller medel till kraftiga kötträtter
Om producenten:I 20 år jobbade Andrew Margan som högra hand åt den legendariske vinmakaren på Tyrrel’s, Hunter Valley’s äldsta stjärna på vinhimlen. 1997 bestämde dock Andrew och hans Lisa att det var dags att starta eget. Under åren har de köpt på sig mark och besitter idag 130 hektar utmärkta vinodlingar med mycket gamla vinstockar. Jorden i området är oftast röd vulkanisk sandblandad lera, proppfull med mineraler som vinstockarnas långa rotsystem mer än gärna suger i sig. Med sitt relativt svala och fuktiga klimat ger vinerna i Hunter sällan samma kraft som många andra varmare regionen, inte heller så hög alkohol. Margan försöker odla ekologiskt, deras semillon är 100% eko, men alla druvsorter är inte lika tacksamma. Man är på god väg och nästan alla kemikalier är ersatta med naturliga medel.
Bekräfta genom att välja alternativ och trycka på knappen.