
I hjärtat av Umbrien finner man Antonelli San Marco mitt i ett av Italiens mest klassiska vindistrikt, Montefalco; hem för den riktigt storartade druvsorten Sagrantino. Antonellis vinproduktion bedrivs med stor respekt för druvorna och försiktig fathantering, alltid med omtanke om miljön. Sedan 2009 är odlingarna helt ekologiska. Filippo som driver vingården idag experimenterar gärna med t.ex. keramiska äggformade jäskar och ung sagrantino helt utan fat.
Vitt ursprungstypiskt friskt vin från Spoleto, Umbrien på druvsorten Trebbiano Spoletino. Säg Trebbiano och många rynkar på näsan, den Trebbiano som många känner till har inte bidragit till namnets goda rykte. Det är dock viktigt att poängtera att Trebbiano är inte en druvsort utan många. Märk väl, inte olika kloner – olika druvsorter. I främst Toskana odlas Trebbiano som i Frankrike kallas Ugni Blanc och ger ofta neutrala viner. Trebbiano di Soave, Trebbiano Abbruzese och Trebbiano Spoletino är istället helt egna druvsorter med egen karakteristik.
Trebbiano Spoletino kännetecknas av hög syra, även vi hög mognad och en intensiv aromatik. Aromer av äpple, lime och lindblommor är ofta återkommande men då druvsorten nyligen återupptäckts efter att varit närmast utdöd skiljer sig vinmakningen ganska tydligt mellan olika producenter och därför också stilen. Antonelli är en av de ledande producenterna av Trebbiano Spoletino och har två gånger blivit belönad med Tre Bicchieri i Gambero Rosso för sina viner av druvsorten.
Stor och intensiv fruktig doft med inslag av blommor och fat. Mandelblommor, citronmeliss, annanas och citrus och toner av lindblommor.
Smak:Kraftig smak i balans med den för druvsorten karaktäristiska höga syran. Inslag av både örter och frukt, citronkola, citrusskal och päron.
Passar till:Italienska charkuterier, kraftiga fiskrätter och lätta kyckling- eller fläskrätter. Grillade grönsaker eller carpaccio är en hit.
Om producenten:I hjärtat av Umbrien finner man Antonelli San Marco mitt i ett av Italiens mest klassiska vindistrikt, Montefalco; hem för den riktigt storartade druvsorten Sagrantino. Antonellis vinproduktion bedrivs med stor respekt för druvorna och försiktig fathantering, alltid med omtanke om miljön. Sedan 2009 är odlingarna helt ekologiska. Filippo som driver vingården idag experimenterar gärna med t.ex. keramiska äggformade jäskar och ung sagrantino helt utan fat.
Bekräfta genom att välja alternativ och trycka på knappen.